X Karachi Havet stiger Manus Reisen Ny start
Havet stiger

En engel dukker opp på en vannstasjon i et rasert Europa og mistenkes for å tilhøre en merkelig fanatisk sekt. En sekt som beskyldes for å ville påskynde endetiden.

Hun utsettes for mobbing, trakasering og granskning. Etter at et tribunal prøver å finne ut mer om henne utvikles dype konflikter mellom folk med ulik tro og mistro til engelen - mellom begeistring, tvil og hat, stadig mer voldsomt og splittende - inntil lederen for dette samfunnet maner til fred og forsoning.

Han kommer med en formaning som fra en en pave, dirrende humunisme - gamle kriste idealer om å gjøre det gode mot sin neste - og etter det inntrer en fred.

En ladet fred, for vi har ikke fått svar på hva hun egentig er. Før noen soldater fra "endetiden" tar engelen med og lar "guds straff" gå ut over de som ble tilbake.

En leken fabel over Johannes åpenbaring, om det å begå folkemord i guds navn...

Foto Svein Krøvel. Magisk lys fra kullbuelamper, polske skuespillere, samt Gard Eidsvold og Petronella Barker. Polsk-Norsk stab. Filmteamet

I en stor tom bygning har en ansamling mennesker forskanset seg etter den store katastrofen. De høye veggene, med sine rader av vinduer, er blitt en fortvilet beskyttelse mot strålingen utenfor. I dette lukkede system befinner nordmannen Heiki seg, sliten og desillusjonert etter en lang reise gjennom et sammenrast Europa. Hit kommer også Susanne, en forkommen engel som formidler noen merkelige og fanatiske idéer fra en mystisk sekt som kaller seg "God's Voice"...

Oddvar Einarsons Havet Stiger er en post-apokalyptisk fabel som mer er opptatt av hvordan menneskers indre endres av Katastrofen, enn å formidle effekt-spekkede bilder av selve Undergangen. Filmens rom er badet i et rislende overlys, som trenger inn gjennom bygningens vegger og gir en sanselig-mørk tekstur til samtalene mellom Heiki og Susanne. Forholdet mellom de to utvikles, og filmen forteller også om folks ambivalente holdninger til den merkelige sekten Susanne er medlem av.

Av de filmregissørene som debuterte på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet er kanskje Oddvar Einarson den merkeligste. Etter noen eksperimentelle frie kunstneriske kortfilmer lagde han to helaftens politiske dokumentarfilmer om naturvern, for så å gå over i nattsvarte moderne storbyskildringer i filmene X (1986) og Karachi (1989). I Havet Stiger arbeidet Einarson videre på det mer eksperimentelle spor han hadde lagt i filmen X, og i likhet med denne ble Havet Stiger innspilt annerledes enn de fleste norske filmer. Innspillingen fant sted i Warszawa, og de polske medarbeiderne både framfor og bak kamera bidrar til å skape særegne stemninger.

Filmen fikk blandet kritikk ved premieren i 1990, men selv de anmelderne som beskyldte filmen for å være en pueril dommedagsfantasi berømmet dens uvanlige form og poetiske stemninger.
35mm på Cinema Neuf 2015!

15 Januar 2015 ble "Havet stiger" vist på Cinema Neuf. Det ble et spennende gjensyn med en en film, som sank som en stein da den kom i 1990. Ingen livstegn siden 1992 - før denne visning på Cinema Neuf 2015!

"En pueril dommedagsprofeti" sa kritikene ved juletider i 1990. Filmen var knapt salgbar rett etter Berlinmurens fall og optimismen den europeiske gjenforening skapte på den tid.

I 2015 var den Europeiske gjenforening et fjernt minne mens terrorister drev med sine "i guds navn" folkemord både her og der, så det var nok kanskje noe mer lydhørhet for det naive spørsmålet: Har man rett til å drepe i guds navn? Og om vi bør tillate guder som gir oss en slik rett?

Havet stiger er en rar film, det er en sær og underlig film som nok står ganske alene i vår filmhistorie. Den har fantastiske skuespillere fra norsk og polsk teater og en historie med et klart budskap. Vi skal ikke drepe.

Vi skal ikke drepe formidles med styrke av høvedsmannen på denne vannstasjonen, som med tyngde formidler dette kristne mantra ovenfor de som vil drepe den utsendte engelen fra Gods Voice.

Arbeidet har nå starter for å få en DCP av Havet stiger med flygeblad og materiell.

Anna Roza Gurowska (polsk filmfestival i Oslo) har også et ønske om tilgang til en dcp av denne filmen, den har et sterkt polsk galleri av skuespillere med noen flotte skuespillerprestasjoner!

Det er mange grunner til at Havet stiger må opp fra dypet.