Kampen om Mardøla

Røffheten ble en dyd av nødvendighet. Med røtter i New American Cinema ble det utviklet en fri og subjektiv dokumentarfilmform; en ”rå estetikk”, som ble bemerket i kunstsammenheng da ”Kampen om Mardøla” ble Norges bidrag på den 8. Ungdoms Biennalen i Paris i 1973.

Filmen fikk en fantastisk mottagelse i Norge. Aftenposten med to anmeldelser. Filmanmeldelse som var positiv, mens en politisk anmeldelse slaktet filmen, og sammenlignet Oddvar med Gøbbels, mens Dagbladets anmeldelse var glittrende god og positiv. Filmen gikk på kino over hele Norge, og var populær og viktig rett før EF avstemningen i 1972.

1970 - 72 Kampen om Mardøla 16mm. 87 min. prod: elinor film, Foto, regi og klipp Oddvar Einarson. Lyd: Sturla Einarson. Medarbeidere Trond Romstad og AG Andersen. Filmen ble Norges bidrag på den 8.Ungdomsbiennale Paris 1973. 35mm versjon IDFA retrospektiv 1998.

Oddvar Einarson under innspillingen av Kampen om Mardøla.Foto Sturla E 1970.

Flere av bildene fra Mardøla har ikonisk verdi. Bildene i denne serien er tatt av leirdeltagere, fra utstillingen Mardøla blues på Høvikodden 1971. Flere bilder fra mardøla finnes under fanene Forsiden og Kortfilm/Filmografi.