Dramaturgi Dramautvikling
Alle kan dramaturgi!

Dramaturgi er et spennede fag du kan lære mer om, og alltid lære å beherske bedre. Men alle kan dramaturgi, for eksempel når vi forteller historier, eller når vi sladrer!

Dramaturgi starter med enkle grep, du må forenkle og forsterke etter behov og lære å se etter muligheter istedenfor stengsler.

Men de som vil utforske fortellingen kommer før eller siden inn på ganske ny og ukjent mark. Da gjelder det å kaste seg ut i det. Man må av og til tørre å dumme seg ut om man skal oppdage noe nytt. Det er slett ikke så ille å dumme seg ut, når du blir vant til det!

Det er også viktig å søke hjelp og inspirasjon. Når alt synes å stå fast, når nærsynthet til materialet blokkerer, da kan en manusdoktor hjelpe med å foreskrive rett medisin!

oe2008

BØKER Den filmdramaturgi vi har slitt mest med, elsket og hatet, er Lajos Egris "The art of Dramatic Writing" fra 1946. En rå amerikansk dramaturgi. Fortsatt en av de mest lærerike om man også vil forstå mer om hvorfor noen viktige filmer ble som de ble. En annen sentral bok er Film scriptwriting av Dwight V Swain fra 1976.